Kría från Silverkedjan

En hälsning från vår Kría kom på vår mail. Det är så kul att höra hur det går för våra avkommor. Kría känns verkligen som vår då hon föddes här. Hon fanns i Bifröst mage vid köpet men ingick inte direkt men vi köpte henne en dag gammal! :-)

Kría är helsyster till vår Júni, Laufi, Silfer-Hetta och Mist. Vi är väldigt förtjusta i denna kombination.

Kría är nu stora damen och töltträning pågår. Hon är som sin bror en mycket känslig individ men om man är lyhörd och tar dem rätt helt underbara att jobba med.

-Anita-     Kul att se bilder!!!

Vikingur från Knapetorp, överraskningarnas hingst!!

I år har ju Vikingur fått sina första avkommor. Vi har själva tre fina föl efter honom. Vi är jättenöjda med dessa föl. De är trevliga att ha att göra med och rör sig riktigt bra. Det ska bli spännande att följa dem i framtiden.

Som jag redan tidigare berättat hade han fyra svarta ston på betäckning förra året, alla fölen har fått olika färger! :-)
Först kom ju Mæras fina stoföl, hon var ju gulsvart.(Valdís)

Nästa var Emblas fina hingstföl, han var brun. Nu visste vi att Vikingur fått sin mammas bruna gen även om den inte syns på honom.(Sindri, denna fina kille är till SALU)

Sen var det dags för ett stoföl till och denna gång är det Pila som fölat. Färgen var gulbrun.(Beyla)

Sen är Vikingur far till en fuxhingst som jag inte har sett.

Så börjar då fölpälsen ramla av och jag börjar undra om fölen fått "skabb". Först att synas på var Valdís hon var så stickelhårig att vi fick huvudbry..
"Vad har föräldrarna för färg?" frågar smarta Christina.
"Jaa, mamma är brun henne har jag foto på men pappa det får jag kolla på Worldfengur", svarar jag.
Sagt och gjort, vad står det där då? Jo, gulsvart konstantskimmel!!??
Nu fick skabbfölen sin förklaring de är konstantskimmlar!!
Vikingur är också konstantskimmel men döljer det väl med sin isabellfärg...

Så här ser Valdís ut idag:(Valdís)

Ingen bra bild då alla hästar stod i skuggan och tänkte inte alls flytta på sig. Jag ska försöka få till lite bättre bilder innan vinterpälsen döljer allt.(Sindri, som är till SALU)
(Sindri)

Hur det är med Beyla är vi inte helt säkra på. Då hon inte fällt så mycket och hennes gulbruna färg döljer mycket.
Det får nog våren visa oss!


-Anita-     Lite snopen!!


Bella

Lilla Bella har funnit sig väl tillrätta i sitt nya hem.(MIN boll!!)(Sitter så fint!)


Måste säga att lilla Fanny som jag ännu har kvar här hemma i väntan på att operera ett ljumskbråck är en riktig lite pärla hon också. Vi hoppas vi hittar ett bra hem till henne också när det blir så dags!


-Anita-    TACK!! för fina bilder


Tävling i Mönsterås

Ja jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna tävlings helg. Vikingur gick ganska hyfsat i F2 på lördags morgonen, vi fick dock inte riktigt till passen utan det vart ganska sena läggningar så det fick vi inte så mycket poäng för alls. Men jag var endå ganska nöjd vi slutade på 4.9 4,9 , 4,7 4,5 4,6.

Sen var det Frumas tur, det kändes ändå ganska bra hon var mycket piggare än sist men hon gick emot en hel del vilket jag inte är alls van vid att hon gör på det sättet. Det vart väldigt lustiga och blandade poäng från 5,7 till 4,7 och ja jag vart väldigt fundersam. Tölten ska vi inte prata om den är jag jätte missnöjd med. Jag brukar vara lite av en dålig förlorare men denna gången vart jag bara ledsen. Så jag ska hem och funder på hur vi ska lägga upp träningen i framtiden. Ja Lördagen vart en jätte stor besvikelse även om jag var nöjd med Vicke skrutten. Vi kom sist in i A-finalen endå och jag bestämde mig för att galoppen och passen ska bli bättre imorgon.

Vi i Garpur avslutade kvällen i vårat tält med massa kläder och filtar. Lite pizza och vin. Det var väldigt trevligt måste jag säga. Kul att vi var så många denna gången!

Sen ska jag berätta hur klantig lilla jag kan vara. Jag hade lyckats åka ifrån alla min träns =/ bra där!!!
Så jag vill tacka först Nicole för att jag fick låna hennes i fredags så jag kunde rida på banan. Sen ett JÄTTE TACK till Bettan som kom ner med mina träns på Lördags morgonen!!!

Ja då var det dax för finalen. Jag kom in sist och dom andra i finalen vet jag är jätte duktiga så jag hade räknat med att komma sist helt klart! (ingen bra inställning men ja jag var inte allt för positiv efter i lördags).
Han kändes bra på uppvärmningen, vi värmde säkert upp i ca 20 min. Jag var ganska nervös vilket jag inte brukar vara men dom spelade nån bra låt som jag nynnade med i och det släppte ganska så fort. Sen vart vi inkallade på banan och tölten kändes snäppet bättre en dagen innan och vi fick 5.5 av samtliga 5 domare.Sen var det traven och även den kändes bättre vi fick poängen 5,5 6,0 6,0 5,5 5,5. Undertiden vi fick poängen förberedda jag så att skritten skulle bli så bra som möjligt.

 Han har väldigt bra skritt det gäller bara att få fram den. Jag lät honom gå på långa tyglar utan att störa honom vilket gör att formen inte är den bästa men stör jag honom finns det en risk att han vill iväg i något annat än skritt. Vi fick poängen 6,5 6,5 5,5 5,5 6,0.

Nu var det galopp som gällde och det var en av dom sakerna som gick lite sådär dagen innan så nu jäklar, vi fick rätt galopp och jag fick till det bättre än dagen innan. 5,5 5,5 6,0 6,0 5,5 vart poängen och jag tror jag sken som en sol nu =)Bara passen kvar som jag fick från 3,5 -2,5 dagen innan, inte så jätte bra. Men jag lyckades få läggningarna lite tidigare och det var pass alla 3 försöken. Det som inte fungerar jätte bra är läggningarna så det ska vi öva på. Vi fick alla fall poängen 5,5 6,0 5,5 5,5 6,0 och jag kan inte beskriva hur glad jag var. Det var våra första 6or i pass och samtliga poäng var över 5,5 i alla moment.


(Här väntar vi på att få göra försök nummer två)


(Tyvärr lyckades mamma den duktiga fotografen inte få nån jätte bra bild i pass men här är en bild alla fall)

Jag visst att jag hade chans på 1a platsen men det spelade ingen roll jag var så glad över hur det hade gått och jag trodde ju vi skulle komma sist. Sen ropar dom upp att det skiljer 2 hundradelar mellan 1a och 2a platsen. Vi slutar på andra plats men för mig kändes det som en stor vinst endå och helgen som började dåligt fick ett väldigt bra slut. Vi fick totalt poängen 5,67 och det är min och Vikingurs bästa poäng =)


(En nöjd ryttare och Vicke skrutt ser ganska nöjd ut han oxå, han tyckte dte var en riktigt snygg häst som vann som han spanar in på bilden)
-Tess-     En känslorik helg

 


Mia´s valpar

Det har varit så dåligt med bilder på Mia´s fina valpar. Delvis beror det på att datorn strjekade så mycket innan jag fick min nya.
I onsdags så flyttade "Bella" Hvidagårdens For Fun till sitt nya hem i Linköping och det gick så bra så!!(Bella)

(Bella)("Fanny" Hvidagården´s For Plesaure)(Fanny)-Anita-     Bättre sent än aldrig!!


Hälsningar

Jag har ännu inte fått in min hemsida på datorn så där kan jag inte göra några uppdateringar. Jag hoppas sonen kan hjälpa mig inom kort!

Vi har fått hälsningar och fina bilder på ett par goa killar. De trivs och mår toppen i sina nya familjer!!(Hugo)(Hugo och Zimba)(Två kompisar!!)


Även ett par rara katter har fått ett nytt toppenhem!!(Oliwer)(Tengil)(På jakt efter musen?? ;-) )


-Anita-  TACK!! för fina bilder


Ridsport

Text tagen från www.tidningenridsport.seÅrets sista islandsbedömning
Avelssäsongen är i slutfasen, helgen 28-30 augusti hölls den sista bedömningen av islandshästar för i år på Strömsholm. Överlag var siffrorna ganska blygsamma. Det var bara tre hästar som fick en bedömning över 8,0 av 58 totalbedömda.
7-åringa hingsten Graedir frá Dalbae blev helgens högst bedömda. Han visades av isländske toppryttaren Sigurdur Vignir Matthíasson och nådde totalt 8,24. Han fick en jämn och hög femgångsbedömning med 8,5 för sin vägvinnande tölt och pass, och 9 för spirit.
Näst högst bland de äldre hingstarna kom norskfödde hingsten Draugur fra Skarholt före Vikingur från Knapetorp. Draugur visade smidig tölt med bra takt, vilket gav 8,5. Det fick han även för passen, som var säker och snabb, och för spirit.
Vikingurs starka sidor var galopp, spirit och skritt, som han fick 8,5 för.
I gruppen av 6-åriga hingstar toppade Djass frá Kirkjubae med 8,03 visad av Peter Häggberg. Galoppen hade bra sväv och sträck och belönades med 9. Tölten var smidig och vägvinnande och gav 8,5, liksom passen.

Bästa sto blev 8-åriga fyrgångaren Oskadis från Tallbacken. Hon visades av sin uppfödare och ägare Madelen Johanson. Oskadis hade en fin exteriör med en lång och smidig hals och ett välmusklat kors. Tölten hade bra aktion, och i trav visade hon stora rörelser med bra takt. För båda fick hon 8,5, liksom för galopp, spirit och helhetsintryck.
Näst högst bland de äldre stona kom Hít frá Saltvík före Bessa från Örvik. Hít fick högst för spirit och helhetsintryck, 8,5.
I gruppen av 6-åriga ston placerades Táta från Solbacka främst med 7,77 före Tign från Zimsen på 7,66.
Kná från Västerboda blev bästa 5-åriga sto. Hon var ett välrest fyrgångssto med stora rörelser och bra exteriör. För trav, galopp och helhetsintryck fick hon 8,5.
Bästa 4-åriga sto blev Litla-Stjarna från Rumma Gård före Ólympía från samma uppfödare. Litla-Stjarna visade tölt med bra aktion och en vägvinnande skritt.
Domare var Rebecka Frey, Nina Bergholtz och Gudlaugur Antonsson.
Resultat, de tre bästa i varje åldersgrupp:

Hingstar 7 år och äldre:
Graedir frá Dalbae (e Hródur frá Refsstödum u Storka frá Dalbae, uppf Már Ólafsson, äg Kjell Storgård/Toftinge Islandshästar, rytt Sigurdur Vignir Matthíasson) Ext 7,91, rid 8,47, totalt 8,24
Draugur frá Skarholt (e Erknar fra Sortehaug u Eva frá Thverá, uppf Skarholt v/Svein Sortehaug, äg Ruth Nyström, rytt Reynir Adalsteinsson) Ext 7,91, rid 7,98, totalt 7,96
Víkingur från Knapetorp (e Vinur frá Neistastödum u Vera frá Neistastödum, uppf Birgit Johansson, äg Anita och Johnny Gliving, rytt Madelen Johanson) Ext 7,80, rid 7,95, totalt 7,89

Hingstar 6 år:
Djass frá Kirkjubae (e  Djáknar frá Hvammi u Júlía frá Kirkjubae, uppf/äg Inga-Maj Röst, rytt Peter Häggberg) Ext 7,69, rid 8,25, totalt 8,03
Keilir från Gröna Gången (e Ypsilon frá Holtsmúla 1 u Katla frá Oddgeirshólum, uppf/äg Susanne Sjöström, rytt Vignir Jónasson) Ext 8,08, rid 7,80, totalt 7,91

Hingstar 5 år:
Fridur från Lönneberga (e Jórik från Lönneberga u Katla från Tåkern, uppf Jesper och Pontus Jennerholm, äg Johanna Elgholm/ Jesper och Pontus Jennerholm, rytt Vignir Jónasson) Ext 8,08, rid 7,70, totalt 7,85
Gneisti från Hvidagården (e Randver frá Nyjabae u Arta frá Sydri-Thverá, uppf/äg Anita och Johnny Gliving, rytt Madelen Johanson) Ext 7,79, rid 7,76, totalt 7,78

Hingstar 4 år:

Bragi från Lagetorp (e Aegir från Skeppargården u Hind frá Saudanesi, uppf/äg Katarina Lagerbäck, rytt Caspar Hegardt) Ext 8,04, rid 7,71, totalt 7,84

Ston 7 år och äldre:
Oskadís från Tallbacken (e Sveinn-Hervar frá Thúfu u Súd frá Árbakka, uppf/äg/rytt Madelen Johansson) Ext 8,07, rid 7,96, totalt 8,01
Hít frá Saltvík (e Númi frá Thóroddstödum u Mirra frá Middal, uppf Gudmundur Birkir Thorkelsson, äg Jamila Berg, rytt Vignir Jónasson) Ext 7,93, rid 7,96, totalt 7,95
Bessa från Örvik (e Askur från Håkansgården u Snotra från Örvik, uppf Göran Häggberg, äg/rytt Johan Häggberg) Ext 8,18, rid 7,73, totalt 7,91
Ston 6 år:
Táta från Solbacka (e T´yr vom Rappenhof u Djörfung frá Gunnarsholti, uppf Elinor och Gert Hermansson, äg Tina Dahlin, rytt Vignir Jónasson) Ext 7,85, rid 7,71, totalt 7,77
Tign från Zimsen (e T´yr vom Rappenhof u Tilviljun frá Hólavatni, uppf/äg Pernilla Zimsen, rytt Gabriella Holgerman) Ext 7,88, rid 7,51, totalt 7,66
Ida från Marviken (e Randver frá Nyjabae u Aska från Älholmen, uppf/äg Vincent Ekman, rytt Frida Lindström) Ext 7,98, rid 7,39, totalt 7,62
Ston 5 år:
Kná från Västerboda (e Soldán frá Hvítanesi u Gná från Lövsta, uppf Heléne Blom, äg Malin Bonnevier, rytt Vignir Jónasson) Ext 8,07, rid 7,73, totalt 7,87
Sóta från Rolsta (e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti u Sóley från Rolsta, uppf Ante och Margareta Eklund, äg Rolsta AB/ Ante och Margareta Eklund, rytt Johan Häggberg) Ext 8,19, rid 7,43, totalt 7,74
Hremmsa från Stenholmen (e Randver frá Nyjabae u Spá från Stenholmen, uppf/äg Stenholmen AB/ fam Ljungqvist, rytt Vignir Jónasson) Ext 8,03, rid 7,43, totalt 7,67
Ston 4 år:
Litla-Stjarna från Rumma Gård (e Oddur från Mörtö u Náttstjarna från Bergshill, uppf/äg Pernilla Strid, rytt Vignir Jónasson) Ext 7,87, rid 7,69, totalt 7,76
Ólympía från Rumma Gård (e Oddur från Mörtö u Orka frá Enni, uppf/äg Pernilla Strid, rytt Vignir Jónasson) Ext 7,94, rid 7,38, totalt 7,61
Stjörnudís från Kristineberg (e Dökkvi frá Mosfelli u Elddís från Mörtö, uppf/äg Boo Gustavsson och Inger Tingström, rytt Madelen Johanson) Ext 7,59, rid 7,53, totalt 7,55
För övriga resultat se www.icelandichorse.se

Kerstin Söderholm

Publicerad: 2009-09-01. Senast ändrad: 2009-09-01


RSS 2.0