Eva-Karin Bengtsson - Kyndill f. Hellulandi

Text tagen från www.tidningenridsport.se

Töltstjärnan Kyndill död

Kyndill frá Hellulandi, svensk mästare fyra år i rad i grenen Tölt T2 fick tas bort i veckan på grund av ett benbrott.

Kyndill, med Eva-Karin Bengtsson på ryggen, har tävlat för svenska islandshästlandslaget sedan 2005. De var specialiserade på grenen T2 där hästen ska bära sig och ryttaren med god balans i tölten, i ett moment rider ryttaren med enhandsfattning, hängande tygel och så få tygelinverkningar som möjligt. Och just där var Kyndill i sitt esse.
 
- Kyndill har alltid fått leva ett riktigt hästliv och gått som alla andra i flocken och sprungit och lekt. Även en jättefin tävlingshäst ska ha ett levande liv och inte packas in i bomull, anser jag. Måndagen var en helt vanlig dag, jag kunde höra att de sprang och sedan plötsligt står Kyndill bara still. Det som inte får hända hände, berättar Eva-Karin.

En spark tog på det mest olyckliga sätt, benet bröts ovanför höger framknä och det fanns inte en chans att rädda honom.

- Jag hade gärna haft honom kvar som min promenadhäst men det gick bara inte, suckar Eva-Karin.

Kyndill var 12 år, i sina bästa dagar och ekipaget har hunnit mycket sedan debuten på tävlingsbanan 2004. Eva-Karin köpte Kyndill 2003 som sexåring av Magnús och Anna Skúlason och började tävla året efter, från 2005 tog de fyra SM-guld i rad. Vid årets SM tappade Kyndill en sko i finalen och kom 2:a. VM 2005 kom de till A-final som tämligen okända för världen medan de året efter blev nordiska mästare i Danmark. VM 2007 blev det medalj, ett brons, och året därefter ännu ett NM-guld, nu i Norge. Vid årets VM drabbades Kyndill av transportsjuka under den långa resan ner till Schweiz och kunde tyvärr inte delta.
 
- Jag kommer alltid minnas Kyndill som en underbar häst. Det var en ren glädje att rida honom, både till vardags och på tävling, och han var enkel och snäll att ha att göra med. Största segern var nog när vi vann vårt första NM-guld 2006, det var en fantastisk upplevelse. Både för ridningen men också stödet från alla runtomkring. För två år sedan var vi på Island och hälsade på Kyndills uppfödare på Hellulandi, bonden på gården har också ridit in honom. Vi hade med en film från NM i Danmark och visade Kyndill när han fick 9:or i tölt  med lös tygel och uppfödaren grät och vi med. Det har varit en fantastisk resa att få ha haft en häst som Kyndill, jag är tacksam för det, säger Eva-Karin.

Åse Ericson

Publicerad: 2009-08-21.



Uch och fy vad hemskt, kan bara tänka mig hur jobbigt det måste kännas. Ska gå ut och ge mina hästar en bamsekram för man vet aldrig när dom försvinner ifrån en.


-Hvidagården-        Vi vill skänka en tanke till Eva-Karin Bengtsson & Kyndill

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0